vrijdag 18 augustus 2017

Arbeidsgerelateerde klachten en osteopathie

Arbo, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid zijn hot thema's tegenwoordig. Iedereen wordt geacht te werken en daarbij worden steeds hoger eisen gesteld aan productiviteit en flexibiliteit, terwijl de oude zekerheden steeds meer worden ingekrompen.

Voor bedrijven, maar ook voor werknemers is het dan ook belangrijk om actie te ondernemen om ziekteverzuim in de hand te houden. Voor werkgevers is ziekteverzuim een aanzienlijke kostenpost en met het teruglopen van de sociale zekerheden kan langdurig ziek zijn vervelende consequenties hebben voor werknemers.

Er spelen heel veel factoren een rol bij het ontstaan van, en het instandhouden van arbeidsgerelateerde klachten. Er zijn ook heel veel disciplines die zich bezighouden met het oplossen van de problemen door aanpassingen op het werk, psychologische ondersteuning, beroepsgeschiktheids-onderzoek en dergelijke. Terwijl één factor lijkt te worden onderbelicht. Het gaat altijd om een persoon met lichamelijke of mentale klachten en de eenvoudigste oplossing zou zijn om die klachten op te lossen. De betrokken werknemer kan dan gewoon weer zijn werk doen, hoeft niet overgeplaatst, outplaced of ontslagen te worden en het scheelt de werkgever een forse investering.
Het probleem is alleen dat de behandeling van arbeidsgerelateerde klachten lastig blijkt te zijn. De therapieën die zich doorgaans met dit soort klachten bezighouden hebben vaak maar betrekkelijk effect, of de trajecten zijn dusdanig lang dat het uitval uit het arbeidsproces niet voorkomt.

Toch komt deze ineffectiviteit hoofdzakelijk door een verkeerd uitgangspunt rond het ontstaan en het instandhouden van arbeidsgerelateerde klachten. Het ontstaan van de klachten heeft maar in beperkte mate te maken met de arbeidssituatie.

Arbeidsgerelateerde klachten zijn overbelastingsklachten die eerder worden veroorzaakt door een verlaging van de belastbaarheid dan door een hoge belasting.

Grofweg zijn arbeidsgerelateerde klachten in te delen in twee groepen: mentale klachten en fysieke klachten. Voorbeelden van de eerste groep zijn burnout en chronische vermoeidheid en onder de tweede groep vallen bijvoorbeeld rugpijn en r.s.i. Hoofdpijn is een klacht die tot beide categorieën kan behoren en er is in bijna alle gevallen een wisselwerking tussen mentale processen en fysieke (fysiologische) processen. Om arbeidsgerelateerde klachten aan de basis, lees de werknemer, aan te pakken heb je een therapie nodig met een brede visie op ziekte en gezondheid.

Een van die therapieën is osteopathie. Osteopathie onderzoekt en behandelt het bewegingsapparaat zoals gewrichten en bindweefselstructuren, interne organen en de schedel en hersenen.
De behandeling van interne organen is belangrijk omdat het functioneren van bijvoorbeeld de armen, rug en benen kunnen worden gestoord door bewegingsverlies van interne organen. Spanning in bindweefsel rond die organen wordt doorgeleid naar het bewegingsapparaat. Het bemoeilijkt zo het bewegen, waardoor weefsel overbelast raakt.
Ook is een goede functie van de interne organen belangrijk voor het goed functioneren van het herstelvermogen.
De behandeling van centraal neurologische structuren via de schedel heeft invloed op het herstelvermogen door het effect ervan op het vegetatieve zenuwstelsel. Daarnaast kan je met specifieke technieken invloed uitoefenen op bepaalde stressreacties.

Arbeidsgerelateerde klachten zijn door de sociaaleconomische implicaties klachten die snel, effectief en permanent moeten worden opgelost. Osteopathie vormt hierbij een waardevolle aanvulling op de, liefst multidisciplinaire, aanpak.

Axel Staps, osteopaat te Haarlem

Interessant? Abonneer u op deze blog of lees ook deze blog over osteopathie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten